Ben ik seksverslaafd?

Een vraag die vaak voorbij komt is de vraag “ben ik (seks) verslaafd”? of “wanneer is mijn gedrag niet gezond”? Deze vragen zijn lastig te beantwoorden omdat het voor iedereen anders is. Er is geen maatstaf. Waar voor de ene persoon dagelijks masturberen geen enkel probleem is, is het voor een ander een groot probleem. Een heel belangrijk aspect is of je kunt stoppen met het gedrag en of het je dwars zit. Hoewel dit laatste niet direct een maatstaf is die je jezelf kunt opleggen. Kun je bijvoorbeeld 90 dagen zonder porno kijken, masturberen, prostituees bezoeken, alcohol drinken, vrouwen versieren of welke ander gedrag wat je dwars zit dan ook? Een belangrijk kenmerk van verslaving is de obsessie of de onafwendbaarheid van het uitoefenen van het gedrag. Om na de “daad” vaak terug te vallen in schaamte, somberheid of zelfkritiek. En dit is dan weer de perfecte trigger om toch weer aan de slag te gaan. Je weet dat het niet goed voor je is en toch gebeurt het weer. Keer op keer.

In de tijd dat ik vol in de verslaving zat had ik dit niet eens goed door. Ergens knaagde er wel iets, toch had ik de gedachte dat ik kon stoppen. Ik deed dat alleen niet, want ach masturberen achter de pc is toch relatief onschuldig en heel veel mannen doen dit. Dat ik ondertussen aan het afglijden was en dagelijks elke avond obsessief bezig was met downloaden, browsen, verzamelen van filmpjes en vooral uitstellen van een orgasme viel mij niet op. Dat ik afgleed naar peepshows, en later prostitutiebezoek was ook nog steeds iets waarmee ik “kon stoppen” als ik dat wilde. Alleen deed ik dat niet. En elke keer als er een “hoogtepunt” was geweest gleed ik af en ontstond de schaamte, en daarmee de nieuwe start van een trip. En steeds vaker de gedachte dat het de laatste keer zou zijn. En dan begon het toch weer. Keer op keer.

Ja, ik was dus verslaafd. Misschien is de definitie wel dat je verslaafd bent als je niet kunt stoppen én dat je ontkent dat je verslaafd bent. Want op het moment dat je erkent dat je een verslaving hebt ontstaat er ruimte om in herstel te gaan. En juist de motivatie om in herstel te gaan ontbreekt als je in de verslaving zit. Vaak denk ik nog terug aan hoe het toen was en ben dan verbaasd dat ondanks alle signalen en mijn zelfdestructieve gedrag ik geen hulp zocht. Pas toen het uitkwam lukte dit. Daarvoor hield ik mijzelf voor de gek en juist dat mechanisme is zo gevaarlijk en typerend voor de verslaving. Een seksverslaving kan dodelijk zijn, door een SOA of door suïcide. Ik ben blij dat het bij mij is uitgekomen anders was zeker een van de twee mij overkomen.

Hieronder een paar eenvoudige vragen die kunnen helpen om te ontdekken hoe het voor jou is:
1. Merk je dat je gedachten vaak bezig zijn met seks?
2. Verberg je weleens je seksuele gedrag voor anderen?
3. Heb je wel eens hulp gezocht voor seksueel gedrag wat je niet beviel?
4. Is er iemand emotioneel beschadigd door jouw seksuele gedrag?
5. Vind je dat je beheerst wordt door je seksuele behoeften?
6. Als je seks hebt gehad, voel je je dan somber na afloop?

Als je meer dan vragen twee met ja beantwoordt dan is dat een signaal. Een signaal om iets te gaan doen. Lees verder of zoek hulp. Chat als ik online ben of probeer gewoon eens te stoppen, kijken wat er gebeurt. Ook als je denkt dat je makkelijk kan stoppen, doe dat dan eens.

Share
Dit bericht is geplaatst in Ervaringsdeskundige, Mijn verhaal, Tips met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *