Help mee de wereld bewuster te maken, deel dit bericht

Ik kijk terwijl ik deze blog schrijf naar RTL 4 Late Night waar Mark Dakriet vertelt over zijn eetverslaving en hoe hij samen met zijn vrouw een boek hierover geschreven heeft. Ik ben jaloers, hij doet wat ikzelf zo graag zou doen, namelijk vertellen over mijn verslaving en daarmee anderen helpen die nog diep in de put zitten en er niet uitkomen. Alleen ik durf dit niet, bang voor de reacties en bang dat ik een stempel krijg waar ik nooit meer vanaf kom. Ik ben bang voor het onbegrip, voor stigmatisering en de schaamte die dat teweeg kan brengen. En gelijke tijd alles wat Mark Dakriet vertelt over zijn verslaving komt overeen met wat ik heb ervaren als verslaafde. Alleen dan in het geheim. En dat taboe wil ik doorbreken met deze blog en met jouw hulp.

Door deze blog te lezen en vervolgens te delen met je vrienden en kennissen via social media maak je de wereld voor een verslaafde zoals ik een beetje veiliger. Durf jij verder te lezen? Dit gaat over seksverslaving en de grote uitdaging om daar mee om te gaan en hulp te zoeken. Een heel belangrijk onderdeel van deze verslaving is het grote stigma en taboe hierop. Als je nu wilt stoppen met lezen dan doe je precies dat wat zo veel mensen doen. Doen alsof het niet bestaat. Je ervan af wenden. Misschien vanuit schaamte of omdat je het vies vindt. Of omdat het onzin is en niet zou bestaan of omdat het zo dichtbij intimiteit komt en we het ongemakkelijk vinden hierover te praten. Of welke andere reden dan ook. Dit is wat er steeds weer gebeurt en daarmee is het voor de verslaafde zo moeilijk om hulp te zoeken. Omdat er zo een groot taboe op zit. Dit maakt dat de seksverslaafde zich niet durft te laten zien. Bang voor de reacties. En juist daardoor wordt de eenzaamheid en schaamte groter en wordt het verslavingsmechanisme versterkt. Keer op keer. De paradox is dat hoe meer taboe op seksverslaving zit hoe groter het probleem wordt en hoe meer openheid, begrip en acceptatie er komt hoe makkelijker het wordt om hulp te zoeken.

Voor mij was de schaamte op wat ik deed zo ontzettend groot dat ik geen hulp durfde te zoeken. Gelijke tijd lukte het niet om te stoppen en durfde ik het niet met mijn partner of een goede vriend te bespreken. Hierdoor was ik eenzaam en vervreemde ik steeds meer van mijn vrienden. Ik trok mij terug. Eenzaam en alleen. Pas toen ik betrapt werd en daarmee het grote geheim voor mijn partner open lag kon ik hulp gaan zoeken. Misschien, als er iemand was geweest in mijn omgeving waarmee ik erover had kunnen spreken, had ik zelf hulp gezocht. Nu, zelfs na jaren positief in herstel kan ik een deel van mijn familie, vrienden en op het werk niet vertellen over deze verslaving. Bang dat ik in een hoek wordt gezet, bang dat ik niet begrepen wordt. Bang dat mijn kind hierop wordt aangekeken. Bang dat ik hierdoor weer eenzaam word en terug zal vallen.

Dit is ook de reden dat ik deze blog anoniem schrijf. Terwijl ik zo graag van de daken wil schreeuwen dat deze verslaving zo afschuwelijk eenzaam en verschrikkelijk is. Ik wil iedereen bereiken om de kennis hierover te vergroten, om begrip te creëren en daarmee de drempel voor hen die er diep inzitten te verlagen om hulp te zoeken.

En hiervoor heb ik je hulp nodig. Wat jij hieraan kunt doen is dit verhaal te delen. Hiermee laat je zien dat je hulp wilt bieden aan die enorm grote groep dolende mannen (en vrouwen) die steeds verder wegzakken in hun verslaving. Dat je meehelpt door het bespreekbaar te maken en daarmee de drempel verlaagt om hulp te zoeken. En dat kan ertoe bijdragen dat de wereld een klein beetje rustiger/toleranter/bewuster wordt omdat verslaafden in herstel rust vinden. En daarmee meer openstaan voor hun omgeving, hun partner en hun kinderen. Gelukkig heb ik zelf nu een hele groep van mensen om mij heen die mij steun bieden en geen oordeel hebben over een seksverslaving. En daarmee lukt het mij om gezond te leven, dag in dag uit.

Kortom, deel dit verhaal, voor al die seksverslaafden, voor jezelf, voor mij, voor iedereen.

Share
Dit bericht is geplaatst in Ervaringsdeskundige, Mijn verhaal, Thema's met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *