Wat prikkels met mij doen en hoe ik ermee omga

Een gewone zaterdagmorgen, ik sla de Volkskrant open en lees het magazine. Ik ben mij bewust dat hier een risico aanzit. Vaak zijn er artikelen of foto’s bij die iets met mij doen. Ik heb mijn seksverslaving al jaren onder controle, dit wil zegen, ik vertoon het ongezonde gedrag niet meer. Ondanks dat dit heel goed gaat ben ik dagelijks bewust dat ik op triggers kan reageren. Een artikel in de krant, een foto, een beeld, een woord of een Tv-programma kan zomaar een flashback geven en mij terugbrengen naar toen. Toen ik zo diep in de verslaving zat en ik met dat soort triggers niet kon omgaan. Een foto kon een beeld in mijn gedachte oproepen en dat beeld werd dan een verlangen en dat verlangen een obsessie en die obsessie dreef mij tot het realiseren van die gedachten. Dit kon bijvoorbeeld het bezoek zijn aan een prostituee, uitstellen, tegen proberen te gaan, onmogelijk, toch doen en daarna de schaamte.

Terug naar de krant, ik lees het magazine en ja hoor, daar gebeurt het weer. Er is een artikel over seks langs de weg. Een fotograaf is langs de weg allerlei seksclubs gaan fotograferen en heeft daarbij via internetfora commentaar van klanten gehaald. Leuk artikel denkt hij waarschijnlijk. Ik denk, shit, dit creëert bij mij weer een flashback en dat gebeurt ook. Een van de locaties ken ik en ik denk direct, had ik dit artikel toen maar gehad, dan had ik al die andere locaties ook bezocht. Ik ben mij hier bewust op en kan besluiten er niet naar te handelen. Ik ga niet mee in die flashback en kan het laten voor wat het is, namelijk een flashback. Ik ben in staat door te werken aan mijn herstel te stoppen met de gedachten. Vroeger zou ik meegegaan zijn in de gedachten, vervolgens de obsessie en vervolgens zijn gaan plannen om ergens naar toe te gaan.

De fotograaf en vele met hem die dit soort publicaties doen realiseren zich waarschijnlijk niet dat hier zo een trieste wereld achter zit. Ik ben ervan overtuigd – op basis van mijn eigen ervaringen – dat deze publicatie een aantal mannen weer aangespoord heeft erop uit te gaan. Op pad richting de ongezonde en destructieve kant. Zowel de sekswerker als de klant heeft een hoge mate van dwang. Bij de sekswerker soms zelfs letterlijk, bij de klant vaak een interne obsessie die niet te stoppen is. Het schrijven hierover en in dit geval het tonen van foto’s en locaties faciliteert het in stand houden hiervan.

Aan de ene kant had de fotograaf niets anders hoeven te doen, de verslaafde moet zelf leren met dit soort prikkels om te gaan. Aan de andere kant is dat het probleem, een verslaafde kán hier niet mee omgaan. Dat is de kern van de verslaving. Misschien had de fotograaf ook dit kunnen belichten en zo mensen iets meer bewust maken, of kunnen besluiten helemaal niets te publiceren, of in ieder geval de locaties niet te noemen. Ik zou hier wel een open brief naar de Volkskrant over willen schrijven alleen ik durf niet. Lees mijn vorige blog hierover.

De reden dat ik deze blog(s) schrijf is om seksverslaafden bewust te maken dat door hulp te zoeken er een weg uit deze hel is. Dat je een keuze kunt maken en niet meer met je gedachten mee hoeft te gaan. Ik kan dat na jarenlange therapie, door die gedachten toe te laten, te begrijpen waar het vandaan komt en vervolgens een gezonde keuze te maken door er niet in mee te gaan. In dit geval creëerde dit artikel een flashback en direct een verlangen, zeker omdat ik op dit moment kwetsbaar ben door persoonlijke omstandigheden. Ik voelde de aandrang om in de auto te stappen. Ik deed dit niet, ik begreep dat het een flashback was en niet een werkelijk verlangen. Ik schreef deze blog om met die gedachten om te gaan. Dat helpt mij.

Als je door het lezen van de krant, of NU.nl of een Tv-programma of iets anders voelt dat iets geraakt wordt in je en je dreigt mee te gaan met die gedachten, denk dan even aan deze blog en doe het niet. Neem een gezonde keuze, ga naar buiten, ga wandelen, of ga schrijven of deel het met iemand, maar doe iets anders dan wat je altijd al deed.
Ik hoop op een zaterdagmorgen eens de Volkskrant open te slaan en daar een artikel te lezen over seksverslaving en dan het werkelijke verhaal, verteld vanuit de verslaafde en ondersteund door professionals met kennis van dit vakgebied en wetenschappelijk bewijsmateriaal wat steeds meer beschikbaar komt. Om zo seksverslaving bespreekbaar te maken voor hen die er diep inzitten en daarmee professionele behandeling aan te reiken, want die is er als je goed zoekt!

Je kunt zelf een stap zetten door dit artikel te delen via social media, of deze blog naar de redactie van de Volkskrant te sturen. Via de chatbutton kun je mij benaderen als je vragen hebt.

Share
Dit bericht is geplaatst in Ervaringsdeskundige, Thema's met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *