Wat is seksverslaving?

Seksverslaving is alle dwangmatige gedrag op het gebied van seksualiteit. Dit gedrag verstoort het normale leven en veroorzaakt stress voor degene die eraan lijdt, familie, vrienden, geliefden en de werkomgeving. Zoals een alcoholist niet in staat is te stoppen met drinken, kan een seksverslaafde niet stoppen met het zelfdestructieve seksuele gedrag.

Seksverslaving is de verzamelnaam waaronder verschillende vormen van seksueel dwangmatig gedrag worden aangeduid. Om er een paar te noemen: vreemdgaan, betaalde seks, voyeurisme, exhibitionisme, porno verslaving met inbegrip van digitale ontrouw en seksualiteit. Inmiddels kunnen we door middel van diagnostiek 20 verschillende vormen van seksverslaving vaststellen.

Is het een probleem?

Of het seksuele gedrag een probleem is hangt niet af van de frequentie van het gedrag. De vraag is of het de kwaliteit van leven beïnvloedt. Er is sprake van een probleem wanneer het seksuele gedrag andere levensgebieden  beperkt of schaadt. Bijvoorbeeld, het hebben van onbeschermde seks met anonieme partners waarbij iemand gevaar loopt een SOA of HIV op te lopen; masturbatie tot het punt van zelfbeschadiging; wegblijven van school of werk omdat iemand bezig is met seksuele activiteiten of het herstellen daarvan; doorgaan met het gedrag ondanks negatieve gevolgen (verlies van baan, juridische problemen, verbroken relaties etc.).